FORUM     AMBIENTonline     GO - Gradnja & Oprema     O nas

Priročnik je POŠEL! Nova izdaja tukaj!

Kazalo vsebine
home page
AMBIENT.online - slovenski vir za gardbeništvo in notranjo opremo
Od česa je odvisno za kakšen tlak se bomo odločili
Od plute do tekstilnih talnih oblog
Toplotna izolacija tal
Zaključne letve za sodobno polaganje talnih oblog
Večslojni, gotovolakirani panelni parketi
Kamen, beton in keramika
Sistemi za lepljenje
Vzorčne hiše v Gradbenem centru
Seznam ponudnikov izdelkov in storitev
Urednica:
Dr. Jasna Hrovatin, dipl.ing.arh
Lektoriranje
Snežna Kokelj
Zasnova in oblikovanje
PoliTRON
November 1999
Avtorica člankov v reviji Vse za tla je dr. Jasna Hrovatin. Vsak ponatis oz. razširjanje publikacije ali objavljanje posameznih delov brez predhodne odobritve in soglasja uredništva je prepovedano in se kaznuje v skladu s kazensko zakonodajo RS.

 

 

 
AMBIENTonline - TEMATSKE REVIJE

VSE ZA TLA


Od česa je odvisno za kakšen tlak se bomo odločili
Idealne talne obloge, ki bi bila primerna za vsak namen ni. Tlaki so najbolj obremenjena površina v stanovanju. Ker jih izbiramo za več let, mora biti njihova izbira še toliko bolj premišljena. Odvisna je od:
- namembnosti prostora;
- pogostosti uporabe prostora;
- obremenitev tlaka (npr.
  obremenjevanje s kolesci
  pisarniškega stola);
- potrebe po toplotni izolaciji;
Panelni parket Haro

- prisotnosti vlage v prostoru (npr. kuhinja, kopalnica);
- potrebe po enostavnem čiščenju in vzdrževanju;
- potrebe po zvočni izolaciji (v kolikšni meri tlak duši zvok);
- zahtev v zvezi s požarno varnostjo;
- potrebe po tlaku, ki ne povzroča alergij in je sicer zdravju neškodljiv
  (npr. strupeni hlapi zaradi neprimernih materialov iz katerih je tlak,
  neprimernih lepil, lakiranja);
- osebnega okusa bodočega uporabnika;
- usklajenosti izbranega tlaka z ostalo opremo v prostoru;
- zahteve po ekološko razgradljivem materialu.
V nadaljevanju: Ladijski pod, Klasični parket, Panelni parket, Lamelni parket, Laminatni parket...
se nadaljuje
.

Od plute do tekstilnih talnih oblog
Noben tlak ne izpolnjuje vseh kvalitetnih kriterijev enakovredno in optimalno, zato za prostore z različno namembnostjo izbiramo različne vrste tlakov. Pluta je zdrav in prijeten naravni material, izdelan iz lubja hrasta plutovca, ki najbolje uspeva na jugozahodu Evrope. Plutaste talne obloge dobimo v različnih naravnih barvah in zanimivih vzorcih. Navadno so na prodaj v obliki kvadratnih plošč in pasov, debeline od 3- 10 mm. Plutaste obloge so večinoma že premazane s poliuretanom, voskom ali pa so plastificirane. Lahko pa so tudi neobdelane. Z ekološkega vidika je pluta zaradi načina pridobivanja in obdelave nesporen material, dokler mu ne dodamo umetnih primesi.
Obstaja pa tudi plutovinast pod v obliki gotovega parketa v dimenzijah 900 x 300 x 10,5 mm. Plošče so sestavljene iz treh slojev. Jedro je lesno tvorivo, spodnji in zgornji sloj pa sta plutovinasta. Površina je lahko lakirana ali povoščena. Na voljo so različni vzorci in barve, med drugim tudi bela in marmorno rdeča. Za vsako barvo in vzorec parketa so na voljo tudi ustrezne zaključne letve. Gotov parket iz plute se polaga na pero in utor. Primeren je tudi za talno gretje.
V nadaljevanju: Pluta in gotov parket s pluto, Linolej in gotov pod z linolejem, Vinilne talne obloge, Sintetične in gumirane talne obloge, Talne obloge iz kokosovih vlaken, Talne obloge iz sisala, Tekstilne talne obloge... 
...se nadaljuje
.

Zaključne letve Prinz Zaključne letve za sodobno polaganje talnih oblog
Pri ploščicah se pogosto pojavljajo težave s krušenjem, pokanjem ter estetskimi pomanjkljivostmi zaradi nepravilne podlage. Z uporabo sodobnih zaključnih letev, obrob, diletacijskih letev in stopniščnih profilov lahko te  ...se nadaljuje

.
Večslojni, gotovolakirani panelni parketi
Panelni parketi so gotovolakirane, večslojno lepljene parketne plošče iz masivnega lesa, ki bistveno manj delujejo od drugih vrst masivnih parketov. Zato pri ploščah težje prihaja do fug oziroma do ''dvigovanja parketa''. Lahko jih polagamo tudi na tla z vgrajenim talnim gretjem. Zaradi gotovih, že lakiranih elementov, je montaža panelnih parketov hitra in enostavna. Dodatno lakiranje ni več potrebno, saj ...se nadaljuje

Kamen, beton in keramika
Kamen, beton in keramika sodijo med najbolj trpežne talne obloge, ki dobro prenašajo vremenske vplive in jih tudi brez težav vzdržujemo. Kamen in glina se hitro ogrejeta in skladiščita toploto in sta zato še posebej primerna za tlak v zimskih vrtovih.
Marmor, granit in drugi kamni so materiali, ki jih je narava ustvarjala milijone let. Zaradi svoje lepote in
Keramika Čerin

visoke cene velja kamen za prestižen material. Po meri narezanega in oblikovanega naročimo pri kamnoseku, dobimo pa ga tudi v ploščah. Naravni kamni so v različnih barvah, zaradi razlik v sestavi pa prihaja tudi do različnih odtenkov. Vidne površine lahko obdelamo na več načinov. Največkrat jih obdelujemo z diamantnimi brusi. Glede na granulacijo ločimo grobo in fino brušeno površino. Fino brušeno površino navadno še spolirajo s polirnimi brusi, da dobi kamen svetleč gladek videz, ki poudari njegovo plemenitost. Tako obdelan tlak pa ni primereno imeti zunaj in v prostorih, ki prihajajo v stik z vodo, saj je mokra polirana površina zelo drseča. Pri kamnitih stopnicah in tlakih na prostem se zato raje odločamo za štokano, praskano ali jedkano površino, ki ni gladka ampak razbrazdana.
V nadaljevanju: Naravni kamen, Kamniti mozaik, Umetni marmor, Betonski tlak, Betonske plošče s prano površino, Teraco, Venecijanski tlak, Premazi za betonski tlak, Keramika, Granitni grezi, Mozaik
 ...se nadaljuje

Seznam ponudnikov izdelkov in storitev 
Preko 150 ponudnikov različni izdelkov in storitev s področja obdelave in oblaganja tal iz vse Slovenije.   odpri
   Copyright ©1998   PoliTRON   Vse pravice pridržane
Zasebnost / Privacy