FORUM     AMBIENTonline     GO - Gradnja & Oprema     O nas

Kazalo vsebine
Oblike streh v Sloveniji
Streha – peta fasada
Strešne konstrukcije
Ostrešja in zaščita ostrešij
Vrste in lastnosti kritin
Barva in zaščita kritine
Slamnata streha
Ključna vprašanja pri izbiri kritine
Prekritje dotrajane salonitne strehe z novo opečno kritino
Zelena streha
Ravne strehe - lože, terase in zimski vrtovi
Nadstreški
Streha v gibanju – ko znotraj postane zunaj
Streha, skozi katero gledamo zvezde
Kaj o strehah priporoča feng šui?
Kleparska dela
Strelovodne napeljave
Kako rešiti stanovanjski problem?
Toplotna izolacija strehe
Spremenimo podstrešje v rajsko stanovanje
Notranja izdelava mansarde
Strešna okna in kakovost bivanja
Oprema podstrešnega stanovanja - 17 novih idej
Hlajenje podstrešnega stanovanja
Urednica:
dr. Jasna Hrovatin
Soavtorji:
dr. Martina Zbašnik-Senegačnik
dr. Živa Deu
dr. Miha Humar
Maja Hauptman, univ. dipl. prav.
Irena Mesarič
Biljana Sivčev, univ. dipl. inž. gr.
Janez Podlipnik, univ. dipl. inž. el. Mojca L.Portir, univ.dipl.inž.arh.
Lektoriranje
Venetia d.o.o.
Zasnova in oblikovanje
PoliTRON
Obseg:   88 strani - A4 format
Marec 2007

 
AMBIENTonline - TEMATSKE REVIJE

Streha & Podstrešno stanovanje


Gradnja strehe in gradnja podstrešnega stanovanja Oblike streh -
strešne konstrukcije
Vrste strešnih kritin in ključna vprašanja za izbor strešne kritine
Zelene strehe, ravne strehe, nadstreški Kleparska dela,
strelovodne napeljave
Preureditev podstrešja v bivalno mansardo
Toplotna izolacija -
vrste izolacij
Gradnja mansarde, suhomontažni sistemi,
strešna okna
Oprema podstrešnega stanovanja - ideje
Oprema podstrešnega stanovanja - ideje za opremo mansarde

-        -        -        -         -    


Streha v gibanju – ko znotraj postane zunaj
P
omično odpiranje steklene strehe omogoča idealno povezavo zunanjega in notranjega prostora. V poletnih mesecih se tako izognemo pregrevanju prostorov pod stekleno streho, hkrati pa se zimski vrt, ki je idealna rešitev za hladne in deževne dni, spremeni v odprto teraso, kjer se lahko sončimo in preživljamo prosti čas, skriti pred nezaželenimi pogledi. Pomična steklena streha omogoča poleg tega tudi prezračevanje in optimalno osvetlitev prostorov, vpliva na lep videz in v
mansardi ...nadaljevanje v tiskani izdaji 
 

Streha, skozi katero gledamo zvezde
S
teklena streha omogoča izredno dobro osvetlitev podstrešnega prostora z dnevno svetlobo, hkrati pa prispeva k privlačnosti bivalne mansarde. Zaradi velikih zastekljenih površin je boljši stik z okolico oziroma čudovit razgled na pokrajino in v nebo. Nadvse prijetno je ležati na ležalniku ali džakuziju in gledati skozi streho v zvezdnato nebo ali opazovati naletavanje snežink. Podoben učinek kot steklena streha doseže tudi kombinacija več strešnih oken. Zanimiv element na strehi sta tudi majhna steklena piramida in stolpič z okni. Prav posebno
zanimive so strehe z zastekljenim delom v zgornjem delu strehe levo in desno od slemena. Tudi pri takih strehah povečamo osvetlitev prostora z dnevno svetlobo, hkrati pa omenjeni elementi ustvarijo zanimiv zunanji videz zgradbe. Prednost steklene strehe pred strešnimi okni je večja ...nadaljevanje v tiskani izdaji
 

Oprema podstrešnega stanovanja
P
ri razporeditvi opreme je pri mansardnih stanovanjih potrebno poleg funkcionalnih povezav upoštevati tudi višino stropa. Na delih z nižjim stropom navadno postavimo postelje, oblazinjena sedišča, omare in si uredimo shrambne prostore. Funkcionalna
rešitev za izrabo prostora pod nižjim poševnim stropom je npr. garderoba. Zaprt prostor, opremljen s policami, predali, žičnimi mrežami, zaboji ali palicami za obešanje obešalnikov, je pogosto ločen od ostalega dela s pomičnimi vrati ali panelnimi zavesami. Če je garderobni prostor dovolj velik, je smiselno, da v njem predvidimo strešno okno, skozi katerega prodira dnevna svetloba, kar je dobrodošlo s funkcionalnega in psihološkega vidika. Prednost garderobe z dnevno svetlobo je tudi v tem, da si v njej lahko uredimo kotiček s toaletno mizico. Zanimiva rešitev so tudi pomična vrata z motnim steklom, skozi katere se v prostor širi del dnevne svetlobe, ki prihaja skozi strešno okno v garderobnem prostoru.
Podobno lahko v mansardi uredimo tudi
 ...nadaljevanje v tiskani izdaji
 

Kopalnica v mansardi
N
ačrtovanje kopalnice v mansardi ima svoje zakonitosti, ki pa jih zlahka prilagodimo našemu načrtu. Osnovne zahteve, ki ji moramo najprej predvideti so: pregled instalacijskih in električnih priključkov - če jih ni, jih moramo napeljati; dovolj svetlobe - če je ni, je običajno rešitev strešno okno; rešitev ogrevanja - danes se vse pogosteje vgrajuje električno talno ogrevanje; ali ima podstreha dovolj velik naklon in ali je zunanja stena dovolj visoka za dobro izkoriščenost prostora.
Ko smo predvideli prvi del, se lotimo
načrtovanja opreme. Pri načrtovanju opreme in napeljav so nam v pomoč vodoodporni suhomontažni samonosilni ...nadaljevanje v tiskani izdaji
 

17 Idej za opremo mansarde

ORGANSKE OBLIKE V ARHITEKTURI
Konstrukcija v klasični arhitekturi temelji na pokončnih nosilnih zidovih ali stebrih, prek katerih je položena
plošča ali streha. Sodobna arhitektura, ki temelji na računalniško generiranih oblikah, postaja vse bolj organska. Vzvalovane stene prehajajo brez prekinitve v streho, govorimo o arhitekturnih lupinah, ki pogosto nimajo več klasične delitve fasade na steno in okenske odprtine. 

STREŠNA KONSTRUKCIJA IZ MASIVNEGA ALI LEPLJENEGA LESA
Lamelirani lepljeni nosilci se uporabljajo predvsem za javne objekte, vse pogosteje pa jih srečamo tudi pri individualnih hišah, saj ima lepljeni les vrsto prednosti pred žaganim masivnim lesom. Lepljene nosilce odlikuje visoka nosilnost glede na težo, dobra dimenzijska stabilnost in fleksibilnost v konstruiranju raznovrstnih dimenzij in oblik. Lepljeni nosilci vzdolžno ne razpokajo in se tudi trajno ne deformirajo kot nosilci iz masivnega lesa, so pa nekoliko dražji.
Na sliki vidimo alternativno arhitekturno lupino enodružinske hiše z lesenim ogrodjem. Lepljeni nosilci so obojestransko obloženi z lesenimi deskami, med katerimi je toplotna izolacija. Zunanja troslojna obloga, ki predstavlja vodotesno zaščito lesene konstrukcije, je iz bitumna.
V zadnjem času se pojavlja tudi več inovativnih pristopov pri snovanju arhitekturnih lupin iz lameliranega lesa. Lep primer lesene mrežaste lupine je košu podobno ogrodje helsinškega deset metrov visokega razglednega stolpa. Lamelirane letve so krivili z vodno paro na mestu gradnje. Samo za to so izdelali cevi za dovajanje vodne pare. Luknjičasto ogrodje organske oblike je sestavljeno iz 72 lameliranih upognjenih in zasukanih letev (dimenzije 60 x 60 mm), ki imajo 600 spojev.

STEKLENI NAPUŠČ ZA VEČ SVETLOBE
Klasični napušč tik nad okni preprečuje nemoteno osvetlitev bivalnih prostorov z dnevno svetlobo skozi okna, stekleni napušč pa prepušča svetlobo in močno izboljša osvetlitev bivalnih prostorov.

RAZLIČNE OBLIKE FRČAD
Frčada ima prednosti pred klasičnimi vertikalnimi okni, ker prihaja skozi okno svetloba, tudi kadar je sneg, kar je pri strešnih oknih v snežnih razmerah nemogoče. To velja tudi za vizualni stik z okolico in zračenje. Poleg tega s frčado pridobimo višino stropa v delu prostora, kjer je frčada. Nezanemarljiva je tudi zanimiva razčlenjenost in oblikovna pestrost prostora, ki jo pridobimo s frčado, in zunanji videz hiše.

SOLARNE STREHE
Vedno več graditeljev individualnih hiš se odloča za solarne strehe. Montaža solarne površine na obstoječo streho ni problematična. Sončna energija je zelo močna, na kvadratnem metru lahko pridobimo do tisoč kilovatnih ur. Primarna vloga strehe, ki predstavlja zaščito objekta, se dopolni z energetskim prispevkom.

OPREMA ZA UDOBNO BIVANJE
S sedežne garniture lahko s pritiskom na gumb daljinskega upravljavca uravnavamo televizor, glasbo, fotografije, računalnik, telefon, razsvetljavo, odpiranje, zapiranje in zastiranje oken. V sodobnih pametnih hišah pa so računalniško programirani termostati, varnostni sistemi in naprave za gospodinjstvo. Z računalnikom in internetom jih lahko upravljamo, ko smo zdoma.

REŠITEV PREHODA PRI NIZKEM KOLENČNEM ZIDU
Velux ima v svoji ponudbi tudi zelo zanimivo strešno okno v kombinaciji z vertikalnim oknom. Zaradi gibljivega detajla je okno primerno za naklone streh od 35 do 53 stopinj, ker omogoča prehod na balkon ali teraso, čeprav je kolenčni zid nižji od dveh metrov in zato ni mogoče vgraditi klasičnih vrat. Okno se odpira v dveh delih, zgornja polovica je dvižna, spodnji del pa se odpira kot krilna vrtljiva vrata (glej sliko). Velux ima v svoji ponudbi tudi strešno okno, ki ga lahko spremenimo v majhen balkon. Tako strešno okno omogoča ...nadaljevanje v tiskani izdaji
 

V nadaljevanju:
Solarne navojnice;
Več svetlobe skozi steklena tla;
Optično zvišan strop;
Razgibana obdelava stropa;
Pohištvo pod poševno streho;
Skrita postelja;
Individualizirajmo podstrešno stanovanje;
Drevo, ki raste skozi streho;
Lebdeči ležalnik.
Brez pribijanja in fug;

 Streha & Podstrešno stanovanje - 07

Gradnja strehe in gradnja podstrešnega stanovanja Oblike streh -
strešne konstrukcije
Vrste kritin in ključna vprašanja za izbor kritine
Zelene strehe, ravne strehe, nadstreški Kleparska dela,
strelovodne napeljave
Preureditev podstrešja v bivalno mansardo
Toplotna izolacija -
vrste izolacij
Gradnja mansarde, suhomontažni sistemi,
strešna okna
Oprema podstrešnega stanovanja - ideje

-        -        -        -         -    

 


Copyright ©1998   PoliTRON   Vse pravice pridržane
Zasebnost / Privacy


Ovratni trakovi za plastenke Ovratni trakovi za plastenke
Pravi promocijski izdelek za sejme, potovanja, izlete...
Grelne blazinice - grelci za roke Grelne blazinice
Grelec za roke vas ogreje v hladnih zimskih dneh
Promocijske pahljače - promocijski izdelki za vroče dni Promocijske pahljače
Odlični promocijski izdelki za vroče poletne dni